Начало и възход на турбокомпресора

За създател на турбокомпресора се счита швейцарския инженер Алфред Бючи (Alfred J. Büchi).

За създател на турбокомпресора се счита швейцарския инженер Алфред Бючи (Alfred J. Büchi).

Бючи патентова своето изобртетение през 1905 г с което се поставя началото на развитието на турбокомпресора. През 1917 г Санфорд Мос (Sanford Moss) от Дженерал Еклектрик работи върху използването на турбокомпресора при самолетни двигатели като провежда своите изследвания  в Колорадо на около 4 250 м надморска височина. Тестовете показват , че мощност регистрирана на морското равнище може успешно да бъде постигната на определена височина с помощта на турбокомпресор , което прави турбокомпресора решение за военната авиация за постигане на по високи скорости и височини. 

След края на Първата световна война турбокомпресора забавя своето развитието но това осигурява време за проектиране и тестове. Междувременно, в Дженерал Елеклектрик продължават своите изследвания. През Втората световна война турбокомпресорите на Мос са широко използвани във военната авиация и в частност в бомбардировачте В-17 известни като летящите крепости. 

Краят на Втората световна войната поставя началото на икономически растеж и автомобилната индустрия е изправена пред нови предизвикателства което прави турбокомпресора един от търсените компоненти. Производителите на транспортна техника и строителна механизация, които монтират дизелови двигатели разбират , че е на лице непрекъснато нарастваща нужда от повече мощност от техните машини. Постигането на по висока мощност без турбокомпресор би довело до увеличаване размера на двигателя както и до увеличаване разходите за неговото производство.

През 50те и 60те години на миналия век използването на турбокомпресора бележи чувствителен ръст. Първоначално по широко приложение се забелязва при дизеловите двигатели за товарните автомобили. Това води до появата на редица компании в световен мащаб които се специализират в разработването на турбокомпресори и тяхното приложение.
 

OK

Ползвайки този сайт, вие си съгласявате с
Условията за ползване и Политиката на поверителност.